Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokol
03 Kasım 2020



Toplumda sağlığının  korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşımile “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz TüketimininAzaltılması Programı” yürütülmekte ve söz konusu programlar tuz ve şeker tüketiminin kademeliolarak önerilen seviyelere düşürülmesi için çeşitli aktiviteler içermektedir.

Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır. Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5’ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir.

Özellikle ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, kafe,
fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker
tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda
desteklenmesi” amacıyla Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF)
ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında 28 Şubat 2019 tarihinde
işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Söz konusu işbirliği çalışması ile ilgili olarak; İl Sağlık Müdürü Dr.Ertan DEĞİRMENCİOĞLU, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan V. Dr.Nagehan TAŞTEKİN, Uzman Özgür VELİOĞLU tarafından Niğde Lokantacılar Odası Başkanı Yüksel ERDEN ziyaret edilmiş,  protokolün uygulaması ile ilgili görüşme yapılmıştır.

  • lokantacılar..jpg
  • lokantacılar.jpg