Dünya Tuza Dikkat Haftası
08 Mart 2021

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Dursun KOÇ,Dünya Tuza Dikkat Haftasında önemli bilgiler verdi;
Kronik hastalıklar,dünyada en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilmektedir.Ülkemizde de ölümlerin başlıca nedenini kronik hastalıklar oluşturmaktadır.Kronik hastalıklar ölümlere neden olduğu gibi,kişilerin yaşam kalitesini de düşüren bir hastalık grubudur.Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörler düzenli fiziksel aktivite ile yeterli ve dengeli beslenmedir. Bakanlığımızca yürütülen “Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” kapsamında aşırı tuz tüketiminin azaltılması, fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacı ile 8-14 Mart 2021 tarihleri arasındaki Tuza Dikkat Haftası’nın teması “Daha Fazla Lezzet, Daha Az Tuz’’olarak belirlenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon,kalp hastalıkları,böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık,şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir tepeleme çay kaşığı  veya bir silme tatlı kaşığı) olarak önermektedir.Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Fazla tuz tüketimi,yüksek kan basıncına neden olmakta ve yüksek kan basıncı da kalp hastalıklarının felcin en önemli risk faktörüdür.Ülkemizde her dört ölümden biri yüksek tansiyon ile ilgilidir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin pankreas hastalıkları,bazı solunum yolu hastalıkları,mide kanseri,kemik erimesi (osteoporoz) ve böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.Günde tüketilen tuz miktarının sadece 1 gram azaltılması bile felçlerde %5’lik,kalp krizlerinde %3’lük; Tuz alımının günde 9 gram azaltılması ise felçlerde %34, kalp krizlerinde %24 oranında azalma sağlar.
                 
GİZLİ TUZ ALIMINI AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR!
    • Tuz tüketimi azaltılmalıdır.Günlük olarak 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı) geçmemeli ve iyotlu tuz kullanılmalıdır.
    • Hazır soslar,atıştırmalık ürünler,tuzlanmış kuruyemişler, turşu ve salamura,balık konserveleri,tuzlanmış,tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri,aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir.
    • Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu,salça,tarhana, yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır.Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır.
    • Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir.
    • Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmalı tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir.
    • Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir.
    • Sofrada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve sofradan tuzluk kaldırılmalıdır.
    • Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) kullanılmalıdır.
    • Tuz tüketiminin azaltılması konusunda bir süre ısrarlı davranıldığında, kişinin tuzu azaltılmış beslenme biçimine alışabileceği unutulmamalıdır.
Aşırı tuz tüketimini azaltmak için hep birlikte hareket edelim.

Dr.Dursun KOÇ
İl Sağlık Müdürü