25 NİSAN DÜNYA SITMA GÜNÜ
03 Kasım 2020

2007 yılında Dünya Sağlık Asamblesinde üye devletler tarafından 25 Nisan, "Dünya Sıtma Günü” olarak belirlenmiştir.

Sıtma nedir?

Sıtma, enfekte anofel cinsi dişi sivrisineklerin kan emmesi sırasında insanlara bulaşan ciddi ve bazen ölümcül seyredebilen paraziter bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Dünya'da farklı 91 bölgede veya ülkede sıtma görülmeye devam etmektedir. 2015yılmda yaklaşık 212 milyon yeni sıtma vakası ve 429 000 sıtma ilişkili ölüm görülmüştür. Sıtma vakalarının %90'1 ve ölümlerin %92 'si Afrika kıtasında görülmektedir. Sıtmaya bağlı ölümlerin %70'i beş yaş altı çocuklarda görülmekte ve sıtma nedeniyle her iki dakikada bir çocuk hayatını kaybetmektedir.

Sıtma belirtileri nelerdir?

Sıtma ani başlangıçlı, titreme ile yükselen ateşle seyreden bir hastalıktır. Sıtma, etkeni taşıyan sivrisineğin ısırmasından 10-15 günlük kuluçka döneminden sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. İlk belirtiler üşüme — titreme, yüksek ateş ve bol terleme ile karakterizedir. Bu belirtilere kusma ve ishal eşlik edebilir. Falsiparum İle oluşan sıtma kısa sürede tedavi edilmediği takdirde ağır hastalık tablosu ve ölüme neden olabilir.

Sıtmadan korunma yöntemleri

Sıtma korunma ile önlenebilir bir hastalıktır. Sıtmadan korunma ve hastalığın kontrol altına alınmasının iki yolu vardır. Bunlardan birisi; çevredeki sivrisineklerin üreme alanları olan su birikintilerinin yok edilmesi, bataklıkların kurutulması yani sivrisinek ile mücadeledir. Diğeri ise; sıtma paraziti taşıyan insanları tedavi etmek suretiyle kaynak kontrolünün sağlanmasıdır.

Sıtmanın sık görüldüğü bölgeye iş veya turistik amaçlı yapılacak seyahat öncesi koruyucu amaçlı ilaç kullanılmalıdır.

Hastalığın endemik olarak görüldüğü bölgelerde açık olan vücut bölgelerine sivrisinek kovucularının sürülmesi ise bir diğer korunma yöntemidir. Kapı ve pencerelerin sivrisineklerin girişini engelleyecek şekilde telle kapatılması, gece yatarken cibinlik kullanılması da etkili korunma önlemlerindendir.

"Sıtma,acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Sıtmadan şüphelenilen veya sıtma belirtileri olan kişi en kısa sürede bir sağlık merkezine başvurmalı ve tedavi edilmelidir”

                                                                                                                                                                    
Dr.Ertan DEĞİRMENCİOĞLU
                                                                                                                                                                                                         
Niğde İl Sağlık Müdürü