15 EKİM DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ
Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en kolay , en etkili ve ucuz yolu el yıkamadır. Maalesef el yıkama alışkanlığı dünyada ve ülkemizde istenildiği kadar yaygın değildir. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF ), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak kabul etmiştir. Bu özel günde el yıkamanın önemi vurgulanarak sağlık açısından el yıkamanın alışkanlık haline getirilmesini sağlamak önemlidir. Bu günün amacı, el yıkama alışkanlığı kazandırma çalışmalarının yalnızca bir günle sınırlı kalmaması, sabunla el yıkamanın yıl boyunca sürekli özendirilmesidir.
Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz temiz gibi görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. El yıkamak başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, ishal ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyon etkenleri olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için en basit ve en etkili yöntemdir.
El yıkama alışkanlığının kazandırılması kadar ellerin doğru teknikle yıkanmasını sağlayarak el hijyeninin tam sağlanması da önemlidir. El yıkamada uyulması gereken bazı kurallar vardır. Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenememektedir.
Yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce ve sonra, her tuvaletten sonra, bebeklerin altını değiştirdikten sonra, hapşırınca veya öksürünce buruna veya kulağa dokunduktan sonra, gözlere ve yüzlere dokunmadan makyaj yapmadan önce, sigara içtikten sonra, tokalaştıktan sonra, para alışverişinden sonra, toplu taşıma araçlarının kullanımından sonra, pişmemiş gıdalara dokunduktan sonra, bozulmuş gıda, çöp ve atıklara dokunduktan sonra, kimyasal temizlik maddeleri ile temastan sonra, hayvanlara ve malzemelerine dokunduktan sonra, hasta bir kişiyle temastan önce ve sonra, ayrıca ellerin kirli göründüğü her durumda doğru yöntemle ellerin yıkanması gerekmektedir.
Doğru el yıkama alışkanlığı kazanılmasıyla bir çok bulaşıcı hastalıktan ve gıda kaynaklı hastalıklardan korunmak mümkündür. Hem kendimizin hem çevremizdekilerin sağlığını korumak için ellerimizi sık sık doğru yöntemle yıkamalıyız. Sağlığımızı korumak ellerimizde…
Dr Ertan DEĞİRMENCİOĞLU
İl Sağlık Müdürü