Akciğer Kanseri
03 Kasım 2020

AKCİĞER KANSERİ
Akciğer kanseri, akciğer hücrelerinin anormal hale gelmesi ve kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Sonraki aşamada kontrolsüz çoğalan bu hücreler çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara yayılabilir. Akciğer kanseri ülkemizde ve dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türüdür.
 AKCİĞER KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ
Akciğerde tümör görülmesini tetikleyen çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Sigara, puro ve pipo kullanımı, pasif içiciler (tütün dumanına maruz kalanlar), toksik gazlara maruz kalma, asbest, hava kirliliği,içilen suyun yüksek oranda arsenik içermesi, akciğer hastalıkları (geçirilmiş tüberküloz) ve akciğerlere radyosyon tedavisi uygulanması bu hastalığa yakalanma riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır.Bir kere 
Akciğer Kanseri olan kişinin bu hastalığının tekrarlama riski, hiç kanser olmamış kişiye oranla daha fazladır. Akciğerde tümör oluşumuna zemin hazırlayan bazı riskli meslekler de bulunmaktadır. Madenciler, tekstil, izolasyon, plastik- sanayi, petro-kimya, boya, maden ve kaynak ile tersanede çalışan kişiler bu grupta sıralanabilir.
BELİRTİLER
Çoğu akciğer kanseri yayılıncaya kadar herhangi bir belirti oluşturmaz, ancak bazı erken akciğer kanseri hastalarında semptomlar görülür. Belirtiler ilk görüldüğünde doktora gidilirse, daha erken bir safhasında kanser teşhisi konabilir ve tedavi daha etkili olabilir. Akciğer kanserinin en sık görülen belirtileri şunlardır:
 
* Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük
* Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak
* Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı
* İştahsızlık, kilo kaybı
* Halsizlik, yorgunluk
* Ses kısıklığı
* Nefes darlığı
* Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları 
Akciğer kanseri uzak organlara yayılırsa, aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
* Kemik ağrısı (sırt veya kalçalarda ağrı olması gibi)
* Beyindeki veya omuriliğe yayılmış kansere bağlı sinir sistemi değişiklikleri (baş ağrısı, bir kol veya bacak uyuşma ya da zayıflık, baş dönmesi, denge sorunları veya nöbetler)
* Kanserin karaciğere yayılmasıyla cildin ve gözlerin sararması (sarılık),
* Kanserin cilde veya lenf düğümlerine (bağışıklık sistemi hücreleri topluluğu) yayılması nedeniyle vücudun yüzeyine yakın yumrular, örneğin boyun bölgesinde veya köprücük kemiğinin üstünde 

KORUNMA
 
* Sigara başta olmak üzere tüm tütün ürünlerinden uzak durmak 
* Pasif içici olmamak
* Radona ve kansere neden olan kimyasallara maruz kalmaktan kaçınmak 
* Sağlıklı beslenmek

 
                                                                                                   Dr.Ertan DEĞİRMENCİOĞLU
İl Sağlık Müdürü