Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesini sağlamak amacıyla 9 Şubat günü ‘’Sigarayı Bırakma Günü’’ olarak ilan edilmiştir.
Dünya genelinde yılda yaklaşık 6 milyon kişininin ölümünden sorumlu olan tütün bağımlılığı, önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelir. Sigara ile ilişkili en önemli ölüm nedenlerinin başında aterosklerotik kardiyovasküler hastalık, akciğer kanseri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gelir. Sigara kullanımı sadece akciğer kanseri değil vücudun diğer bölgelerinde de kanser oluşum riskini arttırır ve birçok akut veya kronik hastalık etyolojisinde yer alır.
TÜTÜN BAĞIMLILIĞI : Bırakma ve yeniden başlama dönemlerinin sıklıkla yaşanabildiği kronik, öldürücü bir beyin hastalığıdır! Kuvvetli içme isteği, İçme isteğini kontrol edememe (kontrol kaybı), Sigarasız kalınca; Duygu durumda bozulma, depresif ya da kaygılı ruh hali, kalp ritminde değişiklikler, iştah artışı, baş ağrısı, kabızlık vb bazı bedensel belirtilerin ortaya çıkması ,Nikotin Yoksunluk Semptomları (Şiddetli nikotin arayışı içinde olmak, Huzursuzluk, kızgınlık ya da öfke, Kaygı bozukluğu, Uyku bozuklukları, Düşünceleri toplamada zorluk çekme, Huzursuzluk, İştah artışı) ile kendini gösterir
PASİF ETKİLENİM : Başkalarının içtikleri veya yanan tütün ürününden kaynaklanan dumanın solunmasıdır. Dumanın kaynağı sigara, puro, pipo, nargile ya da elektronik sigara olabilir. Sigara içmenin olumsuz etkileri sigara içenlere olan zararları ile sınırlı değildir. Kendisi sigara içmediği halde çevrede bulunan diğer kişilerin içtikleri tütün ürünü veya yanmakta olan bir tütün ürünü dumanından etkilenen kişilerin de sağlığı tehlike altındadır.
Sigara bağımlılarının büyük çoğunluğu sigarayı bırakmak ister ya da bırakmayı düşünür. Sigarayı bırakmanızın bir çok yararı vardır.
SİGARAYI BIRAKTIĞINIZDA:
Sağlık yararları hemen başlar; 20 dakika içinde kalp atım hızı düşer, 12 saat içinde kandaki CO seviyesi normale döner, 2-12 haftada akciğer fonksiyonları normale döner, 1-9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır, 1 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, 10 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biri ile aynı olur, 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur.
Sosyal yararları; Evde, işyerinde arkadaş ortamında sigara içmeyen ve siz içtiğiniz için rahatsız olanlar ve sevdikleriniz artık dumana maruz kalmayacaktır.Çocuklara iyi örnek olabileceksiniz; onları pasif içicilikten kurtarıp kulak iltihabı, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, hışıltılı solunum, astım gibi hastalıklara yakalanma risklerini azaltacaksınız. Çevrenizdeki insanlara örnek olarak onların da bırakmasını kolaylaştıracaksınız.Eviniz, arabanız, giysilerinize sinmiş sigara kokusu kaybolacağından çevreyi rahatsız etmeyeceksiniz.
Ekonomik yararları; Sigaraya ayırdığınız para cebinizde kalacağı için tasarruf etmiş olacaksınız.Sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle doktor, hastane, tedavi giderleriniz azalacaktır.
Sigarayı bırakmanız konusunda ALO171 aracılığıyla veya KETEM binamızda hizmet veren SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİMİZE başvurarak profesyonel destek alabilir, bağımlılığınızdan kurtulup sigarasız hayata “merhaba” diyebilirsiniz.
Dr Ertan DEĞİRMENCİOĞLU
İl Sağlık Müdürü