Mevsimsel Grip Hastalığı (Grip) Bilgi
Notu
Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde
sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen
oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Grip Belirtileri : Grip belirtileri,
virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar.
Ateş (38 °C ve üzeri ) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın
ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve
boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip
hastalığında görülebilir.
Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda
dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir.
Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir.
Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir.
Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve
sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da
uzayabilir.
Bulaşma Yolu : Temel olarak hasta bireylerin
öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı
bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır.
Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden
başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır.
Hasta Kişilerin Yapması Gerekenler
· El yıkama ve kişisel
hijyen önlemleri gripten korunmada en önemli yöntemlerdendir
· Hasta kişiler hekim
önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır.
· Risk grubundaki
kişiler(65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı kişiler, 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun
süre aspirin kullanması gerekenler, şeker hastalığı dahil herhangi bir
metabolik hastalığı olanlar, astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar,
kronik böbrek hastalığı olanlar, kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar,
kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar,
HIV/AIDS hastaları,huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar, aşırı kilolu
olanlar, gebeler mutlaka hekime başvurmalıdır.
· Hasta kişilerin
sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske
takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir.
· Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık
kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden
çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun
örtülmelidir.
· Hasta olanların
kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat
etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir.
· Hasta kişilerin bol
sıvı tüketmeye özen göstermesi, beslenmesine dikkat etmesi, özellikle taze
sebze ve meyveleri tüketmesi önerilir.
Dr Dursun KOÇ
İl Sağlık Müdürü