Sağlıklı
ve kaliteli bir yaşam sürmenin en önemli faktörlerinden biri
yeterli ve dengeli beslenmedir. Ramazan ayı boyunca oruç tutan
kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları gibi beslenme
düzeninde meydana gelen değişikler nedeniyle, bayramda normal yeme
düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine
girebilmektedirler. Fakat Bayram sonrası aşırı yemek yeme, şeker,
çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı
tüketmek hazımsızlık ve mide problemleri başta olmak üzere bazı
problemlere yol açacaktır.
Ramazan
Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenme önerileri:
-Bayram
süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin
grubunda bulunan besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli
miktarlarda alınmalıdır. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri
grubu, et-yumurta-kurubaklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile
ekmek ve tahıllar grubudur.
-Ramazan
süresince sıvı tüketiminin azalması sebebiyle bayram süresince
ve bayramdan sonra sıvı alımının arttırılması, günde
yaklaşık 2,5-3 litre su içilmesi, sıvı tüketimini artırmak
amacıyla öğünlere ayran, az şekerli komposto gibi sıvı
gıdaların eklenmesi gerekir.
-Şeker,
kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların yaşam
boyu sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermesi
gerekir.
-Ramazan
ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarının
aniden arttırılmaması ve öğün aralarının en az 2 en fazla 4-5
saat olacak şekilde düzenlenmesi gerekir.
-Ramazan
boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme
alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir.
-Hafif
bir kahvaltı ile güne başlanması ve gün boyu öğün atlanmaması
gerekir. Kahvaltıda domates, salatalık, maydanoz, taze biber ve
benzeri çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, peynir ve haşlanmış
yumurta tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca şeker, bal vb. tatlı
türü besinler tüketilmemelidir.
-Ekmek
olarak kan şekerini kontrol altında tutan ve tokluk hissi veren tam
buğday, kepek, çavdar ekmeği tercih edilmelidir.
-Sindirim
sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif
(posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller
tüketilmelidir. Yetişkin bireyler günde toplamda 5 porsiyon sebze
ve meyve tüketmelidirler. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler
aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler.
-Ramazan
bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli;
eğer tatlı tüketmek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar
yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
-Çay
ve kahve kafein içeren içeceklerdir. Yeterli miktarda tüketimi
vücut için fayda sağlarken aşırı alımları sonucunda vücudumuz
zarar görebilir. Bu nedenle tüm bireyler dahil olmak üzere
özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve
gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda
tüketmemelidirler.
-Ramazan
ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin,
bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça
önemlidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve
zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle
azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır.
Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo
kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu
unutulmamalıdır.
Dr.Dursun KOÇ
İl Sağlık Müdürü