Bilindiği üzere Ağız ve Diş Hastalıkları en sık görülen sorunlar arasında yer alıp, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, büyüme – gelişme geriliği, erken doğum gibi daha bir çok sağlık sorununun gelişmesinde, ağız ve diş hastalıklarının rolü kanıtlara dayalı olarak her geçen gün artmaktadır.
Bu sebeple ağız ve diş hastalıkları açığa çıkmadan koruyucu önlemler, hastalıklar olduğunda ise erken teşhis ve tedavilerle sağlık kalitemiz artabilir.Ülkemizde diş hekimine gitme sıklığı oransal olarak çok düşüktür. Ancak hastalık ilerlediğinde hekime gidilmektedir. Bu durum ağız ve diş sağlığının yanında genel sağlığı olumsuz etkilerken, sağlık için ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına neden olur.
Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada bireyler, sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilinçlendirilmelidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Düzenli dişhekimi kontrolü ve eğitimle ağız diş sağlığı bilgilerinin artırılması, doğru tutum, alışkanlıklarının oluşturulması, koruyucu uygulamalar ile hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılması suretiyle yaşam kalitesinin artırılması sağlanabilir. Bu bilgiler doğrultusunda ağız diş sağlığının yaşamımızdaki önemini topluma daha iyi yansıtmak amacıyla bilimsel diş hekimliğinin başlangıcı kabul edilen 22 Kasım 1908 tarihinden yola çıkılarak 22 Kasımı içine alan hafta “Ağız Diş Sağlığı Haftası” 22 Kasım günü ise “Diş Hekimliği” günü olarak kutlanmaktadır.
Bu meşakkatli yolda emek veren tüm hekimlerimizin “ 22 Kasım Diş Hekimliği Gününü ve Haftasını” kutluyor çalışmalarında başarılar diliyorum.
Dr.Dursun KOÇ
İl Sağlık Müdürü