İl Sağlık Müdürümüz Dr. Dursun Koç’un 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü ile ilgili açıklaması;
Çölyak hastalığı gluten proteinine karşı vücudun bağışıklık sisteminin tepki vermesi, bunun sonucunda ince bağırsakların zarar görerek sindirim ve emilim işlevini yerine getiremeyecek duruma gelmesidir. İnce bağırsakların iç yüzeyini kaplayan villus yapılarının kısmen veya tamamen yok olması nedeniyle gıdalardan alınması gereken vitamin ve minerallerin emilememesi nedeniyle beslenme bozuklukları yaşanmakta, çölyak belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Çölyak hastalığının en sık görülen belirtileri karın ağrısı, şişkinlik ve yağlı ishaldir. Bunların dışında yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, kusma, halsizlik, iştahsızlık, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik ve ciltte kaşıntılı döküntüler görülebilir.
Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz sıkı bir diyettir. Glutensiz diyette uzak durulması gerekenler; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bu besinler kullanılarak hazırlanmış tüm ürünler (nişasta, irmik, bulgur, kuskus, erişte, makarna, ekmek, buğday unu, çavdar, çavdar unu, çavdar ekmeği, arpa, yulaf, kızıl buğday, kahvaltılık gevrekler, simit, kraker, pasta, börek, çörek gibi pastacılık ürünleri)dir.
Çok az miktarda alınan gluten bile bağırsaklardaki tahribatın artmasına neden olur.
Çölyak hastası olan kişiler sebzeleri, meyveleri, bakliyatları, katkısız katı ve sıvı yağları, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, katkısız ve işlem görmemiş et, balık ve tavuk, mısır, pirinç ve patatesin hem kendileri hem de unlarını besin hazırlamada kullanılabilirler.
Çölyak hastası olan kişiler:
-Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat ederek, doğal gıdalara önem vermeli
-Etiketsiz gıda tüketiminde çok dikkatli olmalı
-Gıdaların etiketini okuma alışkanlığı kazanmalı( gıdaların gluten içerme durumu içindekiler kısmında belirtilmektedir)
-Buğday unu karışık mısır unu, pirinç ununa dikkat etmeli
-İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten içerikleri yönünden dikkatli incelemeli
-Pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat etmelilerdir.
“Hayat glutensiz de güzel”
Dr. Dursun KOÇ
İl Sağlık Müdürü