9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
09 Şubat 2022

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Koray OKUR; 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde önemli bilgiler verdi:

Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.

 Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000 – 2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan ölmüş olacağı tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır.

 Sigara kullanımı toplum sağlığını tehdit ederken bu konu ile mücadelede akıldan çıkartılmaması gereken önemli diğer bir nokta ise sigaranın kişi ve ülke bütçesine verdiği büyük zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan iş gücü ve üretim potansiyeli farkı tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasadır. Bu açıdan bakıldığında onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konudur.

 Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik ‘’Tütün ve Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa’’ önemli bir aşama olmuştur. 19 Temmuz 2009 tarihi itibariyle 4207 sayılı yasa gereği ülkemizde kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünleri kullanımı yasaklanmıştır. Dumansız hava sahası konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. Bu konuda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü de halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.

Yine bu kapsamda İlimizde tütün ve tütün ürünleri denetimi faaliyetlerini icra etmek üzere Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Birimi koordinasyonunda, tütün denetim komisyonlarımız 7 gün 24 saat vardiya usulü denetim faaliyetlerine devam etmektedir. İl genelinde çalışmalarını sürdüren denetim ekiplerinde toplam 49 personel dönüşümlü olarak görev yapmaktadır. 2021 yılı boyunca 12.614 iş yerinde denetim yapılmış, 132 ihbara müdahale edilmiş, 103 iş yerine yasaya aykırılık nedeniyle tutanak tutulmuş ve idari para cezası uygulanmıştır.

 İl Sağlık Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nca ‘’9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’’ ve ‘’31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü’’ gibi özel günlerde sigaranın zararlarına karşı halkımızı bilinçlendirmek için çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir.

Dr. Koray OKUR

İl Sağlık Müdürü