Eğitim ve Araştırma Hastanemizde İlk Kez Kornea Nakli Yapıldı
02 Ekim 2024

Eğitim ve Araştırma Hastanemizde İlk Kez Kornea Nakli Yapıldı..
Kornea gözün ön kısmını kaplayan şeffaf bir tabakadır. Bazı durumlarda kornea tabakası şeffaflığını kaybeder ve matlaşır. Bu kişilerin görme yeteneği azalır veya kaybolur. Bazı hastalarda görme kaybı yanı sıra, hastanın gözünde yabancı cisim hissi, gözde sulanma, batma ve ağrı olabilmektedir.
Kornea tabakasının matlaşmasına neden olan durumlar; geçirilen enfeksiyonlar, doğuştan gelen bazı hastalıklar, gözün geçirmiş olduğu çoklu ameliyatlardır. Korneanın matlaştığı durumlarda gözün kendisi korunarak ön kısımdaki kornea tabakasının değiştirilmesi gözün tekrar görmesini sağlayabilmektedir. Kornea tabakası gönüllü bağışlanan bir dokudur ve bağışlayan kişi öldüğü zaman korneası alınır, gerekli testler yapılır, uygun koşullarda saklanır. Alınan bu kornealar uygun hastalara ameliyatla nakledilir. Bu işleme kornea nakli denilmektedir.
Hastanemizde gözde leke ve görme kaybı şikayeti ile başvuran 51 yaşındaki Mustafa Aybar’a kornea bankasından temin edilen uygun donörden kornea nakli ameliyatı yapıldı. Kornea naklini gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Özer tarafından yapılan ameliyatın ardından Göz Hastalıkları Servisi’ne alınan hastamız ilimizde kornea nakli yapılan ilk hasta oldu. Konuyla ilgili Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, hastane bünyesinde geçtiğimiz ay kornea nakil merkezi kurulduğunu söylerken başarılı operasyonda emeği geçen doktorlara teşekkür etti. Rektör Uslu, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak bugün bir ilki yaşıyoruz. Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyelerimizin çabaları ile ilk kez kornea nakli yaptık. Yapılan ameliyatla hastamız sağlığına kavuştu. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak ilimize sağlık alanında katkı sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Niğde İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Bahadır İnan ise Niğde’de ilk kez başarıyla yapılan bu nakil operasyonunun gerçekleştirilmesinde Sağlık Bakanlığımızdan Ağustos ayında gerekli izinlerimizi aldık ve bunun neticesinde ilk hastamıza nakil gerçekleştirdik. Emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum. Göz hastalıkları konusunda yapamayacağımız bir ameliyat yok. Bu konuda gururluyuz" dedi.
Kornea naklini gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanımız Dr. Öğretim Üyesi Ömer Özer, uzun bir süredir korneasındaki hastalığa bağlı olarak bulanık görmesi olan hastaya kornea nakli yapmayı kararlaştırdıklarını, korneayı ise Kayseri Şehir Hastanesi aracılığı ile Afyon’dan temin ettiklerini belirtti. Özer, "Hastamız yaklaşık bir ay kadar önce görme bulanıklığı ve gözde bir leke şikayetiyle bize başvurdu. Yaptığımız muayeneler sonrasında kornea nakli olması gerektiğine karar verdik ve kurduğumuz Kornea Nakli Merkezi üzerinden korneayı temin ettik. Bu operasyonu ilimizde ilk defa üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirmiş olduk. Ameliyat sonrası hastamızı bugün şifa ile taburcu ediyoruz. Kornea nakli sayesinde görme yeteneğini kaybetmiş hastalara bir tedavi umudu sağlamış oluyoruz" ifadelerine yer verdi.
Hastane Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Doğan, Bizim göreve geldikten sonra amaçlarımızdan bir tanesi Niğde’den hiçbir hastamız şehir dışına gitmesin. Her türlü ameliyatı burada yapılsın. Ve bundan sonra da en üst seviyede hizmetimizi yapalım. Bugün burada yapılan operasyon hastanemizde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Kendisine geçmiş olsun diyorum, ameliyatı gerçekleştiren öğretim üyemize ve tüm sağlık ekibimize teşekkür ediyorum” şeklinde sonlandırdı.
Yapılan kornea nakli ile sağlığına kavuşan Mustafa Aybar ise başka şehirlere sevk olmadan yaşadığı şehirde nakil ameliyatı olduğu için mutlu olduğunu ifade ederek teşekkürlerini iletti.